“Heer, waarom ben ik nog steeds single?”

Biddende jonge vrouw

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik nog steeds single ben. Nou, ik stel mezelf – en God – die vraag ook. En hoe vaker ik God die vraag stel, hoe meer vertrouwen ik krijg in Zijn prachtige plan voor mijn leven.

Door Helen Grace Pasiculan

Let wel: ik ben geen mevrouw Pietlut die wacht op meneer Perfect, en ik ben ook geen prinses die wacht op de prins op het witte paard. Ik ben gewoon een dochter die wacht op het ‘beste’ van mijn Vader – de man die Hij voor mij geschapen heeft. En terwijl ik wacht, heb geleerd om het single-zijn te omarmen. En wel om de volgende drie redenen.

1. God staat ons toe om vrijelijk voor onszelf te leven

De vrijheid die wij als single genieten is bijzonder, en komt waarschijnlijk nooit meer terug. We hebben tijd voor onszelf. We kunnen onze dromen najagen. We kunnen doen wat we willen. We kunnen gaan en staan waar we willen. We hoeven met niemand rekening te houden, en ons geld kunnen we ‘verkwisten’ zonder bang te zijn iemand tekort te doen.

2. Single-zijn is een tijd van voorbereiding

Het huwelijk mogen we niet licht opvatten, en als single moeten we ons zo goed mogelijk voorbereiden. Ons lichaam, ons denken, ons hart, ons geld, en vooral onze ziel moet worden gevormd, zodat we ten volle kunnen genieten van het doel en het plezier van het huwelijk. Moed is niet de enige vereiste om te kunnen trouwen. Om een huwelijk te doen slagen is volwassenheid vereist – in elk aspect.

3. God heeft nu al een taak voor ons

Zoals de prediker zegt: “voor alle dingen onder de hemel is een tijd”. We moeten dus openstaan voor de taak die God voor ons heeft gedurende de tijd dat we single zijn. Dat kan bijvoorbeeld mantelzorg zijn, of vrijwilligerswerk, of een taak binnen onze kerk. Wie weet, misschien roept God ons wel naar het zendingsveld. Allemaal uitdagende taken die een stuk lastiger zijn als je getrouwd bent.

God wil niet dat we deze periode ‘uitzingen’, maar ten volle benutten.

Single-zijn heeft dus zo zijn voordelen. God wil niet dat we deze periode ‘uitzingen’, maar ten volle benutten. Het is een tijd om te koesteren. Eenmaal voorbij, komt het nooit meer terug. Laten we daarom bewust genieten van deze levensfase – totdat de volgende fase aanbreekt. We moeten ons niet druk maken om het gras dat groener lijkt bij de buren, terwijl er zo veel is om dankbaar voor te zijn. Natuurlijk, wij singles hebben soms te kampen met eenzaamheid, ongeduld, teleurstelling en onzekerheid. Maar als we leren single-zijn vanuit Gods perspectief te bezien, zullen we vrede en vreugde ervaren omdat God ons in staat stelt te genieten van deze levensfase, terwijl we ons gereed maken voor de volgende fase.

Spannend, of niet? 🙂


Helen Grace Pasiculan schreef dit artikel toen ze nog single was. Inmiddels is ze getrouwd en heeft ze een zoontje.

Foto: Ben White

Geef een reactie