Waarom online dating wél christelijk is

Rebecca en Eliëzer bij de waterput

Veel gelovige singles vragen zich af of het wel Bijbels is om via een datingsite op zoek te gaan naar de liefde. Het bekendste datingverhaal uit het Oude Testament geeft hier een duidelijk antwoord op.

Door Chris Algra

Als founder van een christelijke datingsite geloof ik dat online dating absoluut Bijbels is. Sterker nog, wij matchen singles vanuit een christelijke visie en missie.

“Maar ik wil niet op Gods stoel gaan zitten”, hoor ik je zeggen. “Ik wil wachten tot God iemand op mijn pad brengt.”

Ik ben het helemaal met je eens. En ik vind het geweldig dat je in de eerste plaats de Heer gehoorzaam wilt zijn. Maar dat betekent niet dat je christelijke datingapps per definitie moet mijden. Integendeel.

De kamelen uit deze geschiedenis zijn vervangen door bits en bytes, maar onze zoektocht is hetzelfde gebleven.

Het bekendste datingverhaal uit het Oude Testament vinden we misschien wel in Genesis 24. Abraham vraagt zijn knecht Eliëzer om in een ver land een vrouw te vinden voor zijn zoon Isaak. Wát een lastige opdracht! Welke vrouw wil nou met een wildvreemde de woestijn in om te trouwen met een andere wildvreemde? Welke vrouw is überhaupt een goede match? Maar Eliëzer krijgt ook een prachtige belofte mee: “De HEER zal zijn engel voor je uit sturen, zodat je daar een vrouw voor mijn zoon zult vinden“ (vers 7). Na een lange en warme reis komt Eliëzer aan bij een waterput, en bidt tot God om leiding: “Heer, laat de vrouw die ook mijn kamelen te drinken wil geven, de toekomstige bruid van Isaak zijn.” En God verhoort zijn gebed! Een jonge vrouw genaamd Rebekka doet precies waarvoor Eliëzer gebeden had. En een paar dagen later gaat ze met Eliëzer mee, om met Isaak te trouwen.

De kamelen uit deze geschiedenis zijn vervangen door bits en bytes, maar onze zoektocht is hetzelfde gebleven. Dit bijbelgedeelte is daarom nog steeds actueel, en bevat drie aanwijzigen voor christenen die zich afvragen of datingsites wel christelijk zijn:

1. Zet je eerste stap in geloof

God zet je altijd in beweging. Net zoals Eliëzer – letterlijk – in beweging moest komen. Zonder precies te weten hoe de Heer zijn belofte zou vervullen, begon hij aan een verre reis. Als hij was thuisgebleven, had hij Rebekka nooit bij de waterput ontmoet. Verwacht dus niet dat je de liefde van je leven vindt zonder op iemand af te stappen, of zonder naar iemand te glimlachen. “Wacht op de Heer” (Psalm 27:14) is geen opdracht tot passieve, geestelijke luiheid. Het is een opdracht om vol overgave de wil van God voor jouw leven na te jagen. De Bijbel noemt deze actieve houding van vertrouwen “je geluk bij de HEER zoeken”. Als je dat doet, zal Hij je geven wat je hart verlangt (Psalm 34:3,4). Je inschrijven voor een christelijke datingsite is dus een manier om in beweging te komen, op weg naar Gods plan voor jouw leven.

2. Blijf bidden

Het eerste wat Eliëzer deed toen hij aankwam, was bidden om leiding. We mogen altijd tot Hem naderen (Jakobus 4:8), en Hij belooft ons te geven wat we nodig hebben (Mattheüs 7:7,10). We worden opgeroepen om niet op te geven en te blijven bidden (Lucas 18:1-8). Eliëzer bad niet op een passieve manier (“Heer, geef me een man/vrouw”) maar op een actieve manier (“Heer, het meisje dat ik vraag […] laat dat het meisje zijn dat u bestemd heeft”). Wij mogen op dezelfde actieve manier online daten, bijvoorbeeld door Hem te vragen de gesprekken met andere singles te zegenen en te leiden.

3. Vertrouw dat God werkt en leidt

Eliëzers gebed werd onmiddellijk verhoord. Dat gebeurt niet altijd. Soms vraagt God ons geduldig te zijn, terwijl we al biddend actief Zijn wil zoeken. Maar God hoort én verhoort je gebed. Hoe God verhoort, en wie of wat Hij daarvoor gebruikt, dat is altijd een verrassing. Misschien gebruikt Hij je tante, als je op haar verjaardag iemand ontmoet. Of je kerk, als er een leuke single binnenwandelt. Op dezelfde manier gebruikt Hij ook datingsites. Onze succespagina staat bol van bijzondere verhalen van Gods leiding via SamenChristen, en daar zijn we enorm trots en dankbaar voor.

Word dus gerust lid van een betrouwbare christelijke datingsite, terwijl je het aloude motto van de monniken ter harte neemt: Bid en werk.


Chris Algra is initiatiefnemer van christelijke datingsite SamenChristen.

Een gedachte over “Waarom online dating wél christelijk is

  1. Wanneer je de verantwoording van je geluk bij de partner legt komt het niet goed in je relatie. Dst geeft een enorme druk Een relatie is een aanvulling en geen invulling .Je zult eerst zelf gelukkig moeten zijn en de zaakjes op de rit hebben.

    God heeft ons de middelen gegeven om gebruik te mogen maken van een christ datingsite. De mensen die zich ervoor inzetten e.d. Dus on line daten is prima. Je zult zelf actie moeten ondernemen. Wanneer je van je kiespijn afwilt zul jij zelf naar de tandarts moeten gaan. Hij komt niet uit zichzelf bij jou.

Geef een reactie