Pride and Prejudice – over het vinden van echte liefde of uitgehuwelijkt worden

Matthew MacFadyen en Keira Knightley in Pride and Prejudice

Ik heb op Eerste Kerstdag de film Pride and Prejudice gezien. Niet gedacht dat het zo’n mooie film zou zijn! Eigenlijk bedacht ik me na de film pas dat dit een typerende zoektocht laat zien tussen trouwen vanwege status of geld (waaronder ook uithuwelijking) en het vinden van echt liefde, iemand waar je echt zielsveel van houdt.

Door Michelle

Het verhaal draait vooral om Lizzie, de een-na-oudste dochter van een gezin met totaal 5 dochters. Voor mij leek het alsof de vader onverschillig en niet geïnteresseerd was in het liefdesleven van zijn dochters, maar niets is minder waar. Lizzie moeder daarentegen is bijna als dagtaak bezig om haar dochters aan de man te krijgen,, zodat ze van de finaniele zorgen af zijn. Het is namelijk niet de allerrijkste familie, maar naar de buitenwereld proberen ze dit beeld wel te scheppen.

Mister Darcy heeft helaas meteen de toon gezet met een negatieve opmerking naar Lizzie.

De film begint met het bericht dat een rijke man, mister Darcy in hun woonplaats komt vertoeven. Uiteraard is hij uitgenodigd op een openbaar bal. Dit was toen te vergelijken met een speeddate- avond die je nu zou kunnen houden. Mister Darcy heeft helaas meteen de toon gezet met een negatieve opmerking naar Lizzie. Het begin van vooroordelen (prejudice) en trots (pride) om fouten van elkaar toe te geven.  Het hele plot ga ik hier niet uitleggen, want daarvoor moet je deze film gewoon zien!

De pijn en de zoektocht als single is herkenbaar en ook voor mannen de kwetsbaarheid om te uiten dat je eigenlijk heel veel van die ander houdt.

Loslaten van trots

Het mooiste moment vind ik dat mister Collins (een neef van de familie) aan Lizzie gekoppeld wordt. Haar moeder heeft dit geregeld en Lizzie wijst dit resoluut af, omdat ze niet van hem houdt. Buiten komen haar ouders met haar praten. Even lijkt het alsof ook haar vader het huwelijk gaat forceren. Alleen tot grote schrik van zijn vrouw zegt hij dan: Als je niet met hem trouwt, dan wil je moeder je nooit weer zien. Als je wel met hem trouwt, dan wil ik je nooit meer zien. Ofwel: ik sta volledig achter je keuze, Lizzie. That’s her dad! Yeah!

Een film die gaat over de strijd en zoektocht naar diegene van wie je zielsveel houdt. Kwetsbaarheid en het loslaten van de trots. Pride and Prejudice: de film die iedere single christen gezien zou moeten hebben!


Vrienden Michelle en Florian hebben samen jarenlang een blog bijgehouden over hun leven als christen en single.

Geef een reactie